Επιθεωρήσεις – Έλεγχοι

Η ΕΕΑΕ διενεργεί πλήθος επιθεωρήσεων στο σύνολο των διατάξεων εκπομπής ακτινοβολίας που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό της πεδίο σε όλη τη χώρα. Οι επιθεωρήσεις είναι:

  • προγραμματισμένες, διενεργούνται δηλαδή στο πλαίσιο της αδειοδότησης (έκδοση αρχικής ή ανανέωση άδειας, αναβάθμιση εξοπλισμού, επανέλεγχοι) ή κατόπιν σχετικού αιτήματος ή
  • έκτακτες, διενεργούνται δηλαδή οποιαδήποτε χρονική στιγμή για τη διαπίστωση της εφαρμογής του προγράμματος ραδιολογικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι επιθεωρήσεις γίνονται «προειδοποιημένα» ή «απροειδοποίητα», ακολουθώντας διαφορετικά πρωτόκολλα ελέγχου. 

Ιατρικά εργαστήρια

Οι επιθεωρήσεις στα ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών είναι τακτικές και έκτακτες. Γενικός σκοπός αυτών των επιθεωρήσεων είναι η διασφάλιση της ακτινοπροστασίας. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΑΕ διενεργεί επιθεωρήσεις ακτινοπροστασίας και ασφαλούς λειτουργίας στις εγκαταστάσεις, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στα συστήματα παραγωγής και χρήσης ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών (MRI) ακτινοβολιών.

Περισσότερα...

Διατάξεις εκπομπής μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας

Η ΕΕΑΕ είναι υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις τεχνητά παραγόμενες μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες - οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με τη ραδιενέργεια (ιοντίζουσα ακτινοβολία) - και φροντίζει για την παροχή σχετικής πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι διατάξεις εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ελέγχονται είναι οι ακόλουθες:

  • Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας και σταθερής ασύρματης πρόσβασης και άλλα είδη σταθμών που παρέχουν πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
  • Γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, υποσταθμοί συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα, συσκευές και άλλες διατάξεις εκπομπής ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  • Κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών
  • Διατάξεις ραντάρ και επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί
  • Σολάριουμ (διατάξεις τεχνητού μαυρίσματος)
Περισσότερα...
DMC Firewall is a Joomla Security extension!